Рафаел Надал най-вероятно няма да бъде поставен на откритото първенство по тенис на Франция, заяви директорът на турнира Амели Моресмо, цитирана от агенция от Ройтерс. Самият испанец все още не е сигурен дали ще играе в надпреварата, която е печелил рекордните 14 пъти.

37-годишният Надал, 22-кратен шампион в турнири за Големия шлем, се смъкна до 512-о място в световната ранглиста заради серия от контузии.

Ако вземе участие на турнира, Надал със сигурност ще попадне в основния жребий на "Ролан Гарос" заради т.нар. "защитен ранкинг" (protected ranking). Той позволява на отсъстващи дълго време тенисисти да се завърнат директно на високото ниво, без да участват в пресявки. Поставени във Франция, както и на останалите три големи турнира, ще бъдат 32-та участници с най-добро класиране в ранглистата на АТП.

До 2020 Уимбълдън бе единственият турнир от водещите четири, който ранкираше сам състезателите, отделно от класациите на АТП и УТА. Британците даваха предимство на предишни представяния на тенисистите в надпреварата в Лондон и сами определяха позициите им. Тази формула бе критикувана, включително от Надал, преди да бъде сменена.

"В момента не обсъждаме това дали той ще бъде поставен. Уимбълдън имаше такава практика за дълги, дълги години, което със сигурност даваше някакво предимство. Всички обаче сме виждали и пропуските в тази схема. За момента не обсъждаме подобно нещо, а му стискаме палци да играе", каза Моресмо.

"Дали той ще участва, или не, това зависи единствено и само от него. Ние му желаем успех".

БТА