Макс Верстапен с Ред Бул спечели състезанието за Голямата награда на Япония, кръг от световния шампионат във Формула 1.

Нидерландецът триумфира в надпреварата на пистата за "Сузука" за трета поредна година.

Втори на близо 13 секунди остана вторият пилот на Ред Бул Серхио Перес, а трети е испанецът Карлос Сайнс с Ферари на над 20 секунди изоставане от победителя.

Това е трета двойна победа за "Ред Бул"за сезона  след успехите в Бахрейн и Саудитска Арабия.

BGNES
9 снимки

Победата на Верстапен е третата му от началото на сезона и той води убедително в генералното класиране със 77 точки пред съотборника си Перес, който е втори с 64 точки.

Нидерландецът стартира от първа позиция и без проблеми финишира първи, записвайки 57-а победа в кариерата си във Формула 1.

Състезанието бе спряно още в първата обиколка след катастрофа на третия завой между Даниел Рикардо и Алекс Албън. Надпреварата бе подновена след половин час, а Верстапен не срещна трудности до края.

Седемкратният световен шампион Люис Хамилтън с Мерцедес завърши девети.

Следващото състезание е Гран при на Китай на 21 април.

Акцентите от състезанието:

1/53

Състезанието в Япония стартира с катастрофа още в първата обиколка. Още при втория завой на трасето Алекс Албън докосна гумата на Дани Рикардо, като и двамата излетяха от пистата и се забиха в предпазната стена. Добрата новина за тях е, че и двамата са невредими.

08:32 Състезанието е подновено след близо половинчасово прекъсване. 

4/53 

Верстапен води на Перес след рестарта, като в колоната следват Норис, Сайнц, Алонсо и Пиастри. Хамилтън бе изпреварен от Льоклер за седмата позиция.

12/53

Ландо Норис първи влиза в бокса за твърди гуми, а обиколка по-късно бе последван от съотборника си Пиастри.

Gulliver/GettyImages
32 снимки

16/53

Перес и Сайнц влизат заедно в бокса и залагат на нови средно твърди гуми. В 16-ата обиколка дойде и първото спиране на Верстапен, който се завърна на пистата на трета позиция.  

21/53

Макс Верстапен си върна първата позиция в колоната, след като в първия завой изпревари Льоклер, използвайки системата DRS. Сайнц също направи изпреварване и мина пред Джордж Ръсел.

33/53

Серхио Перес и Фернандо Алонсо направиха вторите си спирания в бокса. След слагането на твърдите гуму, Перес се върна на пистата на пета позиция зад Ландо Норис.

35/53

42/53

Пилотът на Уилямс Логан Сарджънт претърпя инцидент по време на състезанието за Голямата награда на Япония. Американецът изгуби контрол върху болида си излетя от пистата в 42-ата обиколка. Той все пак успя да се завърне на пистата и да продължи състезанието. Вижте какво се случи на завой номер 9.