Най-скъпите и прогресиращи футболисти в света в края на 2018 г., според данните на сайта Transfermarkt. В единайсеторката фигурират повече играчи от Премиършип, но №1 е от друго първенство.

11. Набил Фекир (Лион)

Страна: Франция

Трансферна стойност преди година: 20 млн. евро

Трансферна стойност сега: 70 млн. евро

Прогрес: + 50 млн. евро (250%)

Това, че Фекир е все още в Лион, е нелепо стечение на обстоятелствата. Ливърпул искаше да го вземе още през лятото, но французите не се решиха да го пуснат. Видя се, че това донякъде е оправдано - Фекир вкара три гола в Шампионската лига и помогна на клуба си да влезе в плейофите. Върху трансферната му стойност повлия и Световното първенство, на което Фекир периодично влизаше като резерва в състава на световните шампиони.

10. Н’Голо Канте (Челси)

Страна: Франция

Трансферна стойност преди година: 50 млн. евро

Трансферна стойност сега: 100 млн. евро

Прогрес: + 50 млн. евро (100%)

Ситуацията при него е сходна - Мондиал 2018 силно вдигна цената на футболиста. Все пак Челси не се представи много убедително миналия сезон, а да вдигнеш цената си за няколко месеца е почти нереално. Въпросителни за неговата трансферна стойност няма - Канте е максимално стабилен и ефективен, въпреки промените в неговия клуб. При Маурицио Сари той на практика играе във всеки един мач.

9. Антоан Гризман (Атлетико)

Страна: Франция

Трансферна стойност преди година: 100 млн. евро

 Трансферна стойност сега: 150 млн. евро

Прогрес: + 50 млн. евро (50%)

След дълги дискусии все пак попадна в тройката за приза "Златната топка". Не трябва да се взима под внимание, че си остана в Атлетико, тъй като това не се дължи на факта, че не го иска суперклуб, след като отвърна с отказ на Барселона. Той е на 27 години, а вече е най-резултатният голмайстор на Атлетико сред чужденците с 83 гола.

8. Лерой Сане (Манчестър Сити)

Страна: Германия

Трансферна стойност преди година: 45 млн. евро

Трансферна стойност сега: 100 млн. евро

Прогрес: + 55 млн. евро (122%)

Ето и обратен пример, който показва, че Световното първенство е важен, но не и решаващ фактор за статута на футболиста. Сане не само се провали на турнира с Германия, той въобще не попадаше в състава на Бундестима. Въпреки това уверената му игра за Манчестър Сити даде резултат и сега той е най-скъпият футболист на страната си.

7. Рахийм Стърлинг (Манчестър Сити)

Страна: Англия

Трансферна стойност преди година: 50 млн. евро

Трансферна стойност сега: 120 млн. евро

Прогрес: + 70 млн. евро (140%)

Тази година най-накрая постигна осезаем напредък. За националния отбор не се бе разписал три години, а през октомври реализира първия си дубъл срещу Испания. Малко след това продължи договора си с Манчестър Сити и по неговата сила стана най-високоплатения английски футболист. Има вероятност и след време да измести Кейн не само по условия на контракта, но и по ниво на влияние на играта.

6. Хари Кейн (Тотнъм)

Страна: Англия

Трансферна стойност преди година: 80 млн. евро

Трансферна стойност сега: 150 млн. евро

Прогрес: + 70 млн. евро (88%)

Голямата звезда на английския футбол все още е в родния си Тотнъм. Кейн се изявява като джентълмен и остава лоялен на "шпорите", но рано или късно ще напусне тима, като това вероятно ще бъде свързано с оттеглянето на Маурисио Почетино. Миналият сезон отбеляза 30 гола в първенството, а в настоящата кампания има само един гол по-малко от лидера в голмайсторската класация.

5. Филипе Коутиньо (Барселона)

Страна: Бразилия

Трансферна стойност преди година: 65 млн евро

Трансферна стойност сега: 140 млн евро

Прогрес: +75 млн евро (115%)

За цената на Коутиньо определено повлия огромната сума, която Барса плати за него на Ливърпул. Едва ли някой съжалява за това в каталунския тим, след като Коутиньо не тръгна по пътя на Дембеле и има сериозно влияние върху играта на испанския гранд, винаги е на терена и почти винаги на нужното ниво. Освен това стана и един от лидерите на бразилския национален отбор, въпреки провала му на Световното първенство.

4. Кевин Де Брюин (Манчестър Сити)

Страна: Белгия

Трансферна стойност преди година: 75 млн. евро

Трансферна стойност сега: 150 млн. евро

Прогрес: +75 млн. евро (100%)

Титла в Премиършип, бронз от Мондиала - за Кевин и двата му отбора годината бе много успешна. В последно време той пропусна доста срещи и засега не е ясно каква роля ще му отреди Гуардиола в новата си схема. Тази година обаче без съмнение Де Бройне бе една от най-ярките звезди в световния футбол.

3. Еден Азар (Челси)

Страна: Белгия

Трансферна стойност преди година: 75 млн. евро

Трансферна стойност сега: 150 млн. евро

Прогрес: + 75 млн. евро (100%)

Израстването на трансферната сума на партньора на Де Бройне е идентична. За Азар началото на сезона бе изключително успешно, а новият мениджър на Челси Маурицио Сари откри, че тренира най-добрият футболист в света. Азар в крайна сметка не попадна в тройката на номинираните за "Златната топка". Сега интригата се състои само в едно - дали ще тръгне по пътя на Тибо Куртоа, като се очертава белгиецът да доиграе сезона в Челси и да се присъедини към Реал през лятото.

2. Мохамед Салах (Ливърпул)

Страна: Египет

Трансферна стойност преди година: 40 млн. евро

Трансферна стойност сега: 150 млн. евро

Прогрес: + 110 млн. евро (275%)

Най-впечатляващият скок в трансферната стойност, с оглед и на пропуснатото заради травма Световно първенство. След много приказки, че Салах никога не може да повтори изключителния сезон с Ливърпул, в момента неговият английски клуб крачи уверено в Премиършип и е лидер, а египтянинът има 11 гола плюс пет асистенции. Негов гол срещу Наполи пък прати мърсисайдския отбор в плейофите на Шампионската лига.

1.Килиан Мбапе (Пари Сен Жермен)

Страна: Франция

Трансферна стойност преди година: 90 млн. евро

Трансферна стойност сега: 200 млн. евро

Прогрес: + 110 млн. евро (122%)

За този играч вече всичко е казано и видяно. Големият феномен в световния футбол за последните години, без съмнение най-добрият млад играч за годината и напълно заслужено най-скъпия в света.