Бившият английски национал Джо Коул обяви своето оттегляне от професионалния футбол. След 20-годишната кариера, преминала през тимове като Челси, Ливърпул, Астън Вила, Уест Хем и други, 37-годишният Коул очаква бутонките на стената.

Той има 56 мача и 10 гола за националния отбор на Англия, като е взимал участие на Световните първенства в Япония и Южна Корея през 2002 г., в Германия през 2006 г. и ЮАР през 2010 г., както и на Европейския шампионат в Португалия през 2004 г.

Последният клуб, за който игра Коул, бе втородивизионният американски Тампа Бей Роудис (82 мача/ 20 гола), където бе съотборник на българина Георги Христов. 

"След 20 години на терена, най-сетне дойде и моето време да спра. Всичко това бе една сбъдната мечта. Най-прекрасното чувство за мен бе да влизам в съблекалнята след победа. Ще бъде трудно да го заменя, но ще помня вечно колегите си, с които споделяхме тези емоции", сподели Джо Коул в прощалното си съобщение.

"Бях изключителен щастливец, за да играя в някои най-добрите отбори и с някои от най-добрите играчи в света. Помня времената, в които стоях на трибуните и исках да бъда като момчетата на терена. Спечелването на трофеи с Челси беше изключително специално нещо. Тези спомени ще живеят в мен вечно, тъй като можеш да ги споделя и със семейството си", добави той.

Джо Коул е юноша на Уест Хем, за който дебютира през 1998 г. С "чуковете" печели вече несъщестуващия турнир Интертото през 1999 г. През 2003 г. осъществява трансфер в Челси, където става трикратен шампион на Англия и двукратен носител на купата на ФА. След това преминава през Ливърпул, френския Лил, Астън Вила, Ковънтри Сити и Тампа Бей.

Коул, който играе на позициите на атакуващ полузащитник и крило, изиграва общо 700 мача по време на своя професионален път, вкарвайки над 100 гола.