Лестър и английският футбол са в шок след трагичната смърт на 61-годишния собственик на "лисиците" Вичай Сривадханапрабха. 61-годишният бизнесмен загина след катастрофа със своя хеликоптер в близост до стадион "Кинг Пауър", там, където той бе считан за истински светец след това, което направи за местния футболен отбор, а и за град Лестър като цяло.

Но кой всъщност беше Вичай Сривадханапрабха?

Сривадханапрабха бе президентът на безмитното дружество King Power International Group и притежаваше богатство на стойност 3,8 милиарда долара. Той купи Лестър през 2010-а за 39 милиона паунда, изчисти дълговете на клуба и започна своето футболно приключение. 4 години по-късно тимът се завърна в Премиършип, за да дойде незабравимият сезон 2015-16, в който считаният за фаворит за изпадане отбор спечели титлата на Англия - нещо, което бе оценявано от букмейкърите с коефициент 5000 и което се превърна в една от най-прекрасните спортни истории.

Четвъртият най-богат човек в Тайланд бе доста потаен и рядко даваше интервюта. Футболният успех обаче повлия великолепно на имиджа му. "Имаше огромна трансформация на имиджа му с невероятния успех на Лестър през 2016", разказва кореспондентът на BBC за Югоизточна Азия Джонатан Хед. "Неговата отдаденост към клуба е без съмнение. Но тук в Тайланд той имаше малко по-различен имидж. Беше много добре известен с основаването на King Power, която има много спорен монопол върху безмитните продажби в Тайланд. Те преживяха истински бум с огромното повишение на туризма в последните 20-30 години. Той бе много потаен човек и самата компания е доста тайнствена. Не се знае много за него. Той основа компанията през 1989 и постигна много бързо богатство."

Сривадханапрабха, който е етнически китаец, има четири деца и всички те са замесени в компанията King Power, което е "типичен" модел за семейна китайска компания. "Никога не даваше интервюта. Така че колкото и да бе обичан в Лестър, остава нещо като енигма."

Собственикът пътуваше за всеки домакински мач на Лестър със своя хеликоптер от имота си в Лондон или от другата си къща в Беркшир, където държеше конете си. "Обичаше да живее във Великобритания и обичаше начина на живот, който огромното му богатство носеше. Беше страхотен ценител на хубави вина, обичаше залозите и обичаше конете. Често говореше с британските кралски особи, участваше в състезания по поло със своите синове. Наистина обожаваше живота на елитното общество на Британия."

Спомен за Вичай Сривадханапрабха

източник: Gulliver/GettyImages

Навсякъде репутацията на бизнесмена е за "щедър дарител", който се включва във "високопрофилно обществени проекти", заради които е признат дори от тайланското кралско семейство. "Типично е за такива големи бизнеси, които заемат такива атрактивни части от тайландската икономика. От тях почти се очаква да връщат като благотворителност, особено свързана с кралското семейство. Той бе четвъртият най-богат мъж тук в Тайланд, а в държава с огромни богатства, това е страхотна позиция за мъж, стартирал компанията си през 1989."

Малките жестове на собственика също имат огромна роля за статута му за клуба и сред феновете. Така например будистки монаси са посещавали съблекалнята, за да благословят играчите преди важни мачове. Феновете пък често са получавали неочаквани изненади като закуски, шалове или пък безплатна бира за гостуващите привърженици на тима. Само преди 10 дни местната управа одобри план за тренировъчна база на стойност 100 милиона паунда.

"Семейството е много, много популярно сред хората в Лестър. Те са обичани от публиката на Лестър затова, което направиха за футболния отбор и за града", споделя шефът на фенклуба на "лисиците" Клиф Джинета. "Те поставиха града на световната карта. Дадоха милиони паундове в клуба и много пари в местните болници, центрове за грижа на деца. По Коледа има безплатни пайове и напитки."

Спомен за Вичай Сривадханапрабха

източник: Gulliver/GettyImages

Футболното чудо

Едва ли имаше човек, който независимо от клубните си пристрастия, да не се радва на невероятната приказка, която скромният тим на Лестър написа през 2016-а. Тимът на Клаудио Раниери едва се бе спасил от изпадане година по-рано, но успя да се справи с всички грандове и да стане най-неочакваният английски шампион в историята.

2 години по-рано тимът влезе във Висшата лига и собственикът заяви амбиции за класиране в топ 5 до три години. Тогава надали някой е вярвал, а постигнатото многократно надвиши всякакви амбиции. Ключовите решения на Сривадханапрабха бяха назначението на Раниери през юли 2015-а и вярата в предишния шеф по трансферите Стив Уолш, който привлече играчи като Рияд Марез, Джейми Варди и Н'Голо Канте.

Спомен за Вичай Сривадханапрабха

източник: Gulliver/GettyImages

Болката от загубата

Колко обичан в Лестър бе Сривадханапрабха си личи от болката, която демонстрират футболистите на тима след загубата му. "Трудно е да опиша с думи колко много значете за този футболен клуб и за град Лестър", сподели вратарят Каспер Шмайхел, който изрази вдъхновението си от тайландеца като "лидер, баща и мъж".

Спомен за Вичай Сривадханапрабха

източник: Gulliver/GettyImages

"Не мога да повярвам, че това се случва, съкрушен съм. Не мога да повярвам какво видях миналата вечер. Просто не изглежда истинско!", продължи Шмайхел.

"Всички знаем какви инвестиции ти и твоето семейство вложихме във футболния клуб. Това ти направи толкова повече от това. Интересуваше се истински не само от клуба, а и от цялото общество. Безкрайният ти принос към болниците на Лестър и благотворителните организации няма да бъде забравен."

"Промени футбола. Завинаги! Даде вяра на всички, че невъзможното е възможно, не само на нашите фенове, но на феновете по цял свят във всеки спорт!"

"Думите не могат да опишат как се чувствам", написа Хари Магуайър. "Никога няма да забравя подкрепата на собственика. Не само в Лестър, а и по време на Световното."

Спомен за Вичай Сривадханапрабха

източник: Gulliver/GettyImages

Съкрушен бе и голмайсторът на шампионския отбор на Лестър Джейми Варди. "трудно ми е да намеря правилните думи, но за мен ти си легенда, невероятен мъж, който имаше най-голямото сърце, душата на футболен клуб Лестър. Благодаря ти за всичко, което направи за мен, моето семейство и нашия клуб. Ще ми липсваш, почивай в мир."