99 години се навършват днес от основаването на футболен клуб Етър. На 24 април 1924 г. в сградата на тогавашната Девическа гимназия (сега Факултетът по изобразително изкуство в центъра) се свиква Общо събрание на футболните деятели. Целта е съществуващите вече клубове в града да се обединят. Всички са „за“, а полемики предизвиква само името на бъдещия клуб – Янтра, Орлов връх или Янтра. След горещи спорове надделява мнението клубът да бъде наречен на славянското име на р. Янтра.

„Виждайки, че разцеплението води до отслабване на футбола във В. Търново, основателите на МСК, макар и пръснати в четири враждуващи помежду си клуба, решихме да си подадем ръка и в името на прогреса на футбола в града клубовете да се обединят. Така на 24 април 1924 г. се свика Общо събрание в една от стаите на Девическата гимназия (днес – Факултет по изобразително изкуство). Събранието беше много бурно и масово посетено. Направени бяха три предложения за име на новия обединен клуб – Янтра, Орлов връх и Етър. След много горещи спорове клубът получи славянското име на река Янтра – Етър, разказва в спомените си Никола Илиев.

През 2014 г. по повод на 90-ия юбилей на сградата, където е учреден Етър, бе открита паметна плоча, на която на всеки 24 април желаещите поставят цветя. Днес за поредна година това сториха представители на ръководството на Етър и на Община Велико Търново, както и привърженици на клуба.

Цветя пред нея поднесоха президентът на Етър Деян Куздов, спортно-техническият директор Стефан Атанасов, директорът на ОП „Спортни имоти“ Петков Павлов. Там бе и женският тим на Етър, воден от треньора си Валентин Витанов.

„Благодарни сме на всички ръководители, треньори, футболисти и служители, които за 99 години са успели да го превърнат в един от клубовете с традиции и един от най-успешните извънстолични отбори. Етър извоюва през годините шампионска титла, купи и медали, даде на футбола изключителни футболисти. Надяваме се и занапред да продължаваме да пишем историята, като пожелаваме на всички привърженици да посрещнем стогодишнината в елита на българския футбол! Това е мястото на Етър, което подхожда и на град като Велико Търново“, заяви Деян Куздов, като увери етърки, че и те са част от тази история, а със сигурност – и от бъдещата, защото са поставени устойчиви основи.

Подготовката на организацията за честване догодина на вековния юбилей вече е започнала, увериха от ръководството на Етър.