Отборът на Славия успя да вземе минимален аванс преди реванша срещу Етър Велико Търново в дуела за 7-ото място в Първа лига. У дома „белите” се наложиха с 1:0 чрез попадението на Георги Йомов и взеха леко предимство срещу „болярите”.

Играч на мача: Георги Йомов

Това беше 4-и пореден мач за столичани без допуснат гол, като във финалните минути от срещата немалка заслуга за това имаше и вратарят Георги Петков. И Славия, и Етър по веднъж в мача улучиха гредите, като за „виолетовите” това се случи точно преди изтичането на продължението след редовните 90 минути.

Мартин Кушев: Заслужена победа, но ни остава още много работа

Балъков: Ако някой ме ухапе, хапя и аз

Йомов: Играхме така, както искахме, беше време да се отпуша

Крум Стоянов: Дано вкараме 2-3 гола в реванша и да отстраним Славия

Срещата стартира изключително обещаващо, защото още в 3-ата минута домакините уцелиха рамката на вратата. Владислав Узунов изпълни ъглов удар отляво по атаката, а Давид Муньос налетя и отклони с глава към другия край на вратарското поле. Там Йомов беше съвсем сам и от около 2 метра изпрати топката право в страничния стълб.

Етър моментално се зае с изтласкването на играта в по-предни позиции и до голяма степен успя. Великотърновци владееха топката малко повече в сравнение с противника, който обаче не изглеждаше особено разтревожен от този факт. Славия като цяло беше излязъл да играе по-директно и с бърз преход от защита в атака.

Контролът върху топката не доведе до кой знае колко на брой голови ситуации за Етър. В 10-ата минута те не бяха далеч от това да изненадат Славия със заучено изпълнение на ъглов удар, при което Флорент Боджадж получи нисък пас в пеналта и с пета продължи към Велко Батрович. Черногорецът на два пъти стреля много силно, като във всеки от случаите бранители заставаха на пътя на топката.

В 16-ата Даниел Младенов опита интересно изпълнение от воле, намирайки се в наказателното поле, почти до ъгъла. Той шутира над приближаващия Димитър Велковски, а топката премина на метър встрани от далечния горен ъгъл на вратата.

Младенов имаше още една възможност десетина минути по-късно, когато защитата в бяло му остави твърде много пространство пред наказателното поле. Последва изстрел, който мина не много над напречната греда.

Славия през цялото време оставяше впечатлението, че търпеливо дебне за своя миг и той дойде в добавената минутка към първата част. Аласана Мане получи спорен пас от Гълъбов и загуби топката от Узунов. Последният комбинира вляво с Радослав Кирилов, който опита с диагонален полувисок пас да намери Чунчуков. Рикошет в тялото на спринтиращия назад Гълъбов отведе топката до далечния край на наказателното поле, където Йомов надбяга Яни Пехливанов и шутира по диагонала. Вратарят Христо Иванов докосна кълбото, ала то все пак се оплете в мрежата – 1:0.

Второто полувреме можеше без време да донесе увеличаване преднината на столичани. В 47-ата минута защитата на Етър подцени сериозно изпълнение на тъч отляво, което позволи на Узунов да се обърне рязко и центрира по тревата към вратарското поле. Вратарят Иванов не помръдна и пасът мина зад гърба на защитниците, а Йомов се устреми да го засече. В сетния миг Крум Стоянов се хвърли на шпагат и предотврати почти сигурен гол.

„Болярите” отново заложиха на познатата си философия с контрол върху топката и повече пасове при градежа на атаките, ала комбинациите не се случвах на нужната скорост. Тимът на Златомир Загорчич бързо успяваше да се подреди и да затваря пространствата, а оттам тръгнаха не една и две контраатаки. Дефанзивният блок на „белите” се представяше толкова солидно, че в много епизоди един от централните защитници на Етър влизаше да играе като опорен халф, за да създаде повече опции при разиграването.

За заключителните десетина минути Етър прибегна до крайно офанзивни промени, като беше изваден един от централните полузащитници в лицето на Мане, за да се появи в игра Милчо Ангелов. Преминаването към нова игрова схема така и не донасяше търсения ефект, а в 83-ата минута беше чудо, че „белите” не вкараха втори гол. Триходова комбинация между Чунчуков, Йомов и резервата Тасевски изтъкна майсторството на последния при завършващия пас. Македонецът по страхотен начин изведе Чунчуков съвсем сам срещу вратаря, а това даде самочувствие на тарана да опита техничен изстрел с външен фалц. Крайният резултат беше фрапиращо плачевен, понеже кълбото дори не беше близо до това да намери очертанията на вратата.

Едва с приближаването към 90-ата минута в защитата на Славия се появиха признаци на нервност и шансовете пред великотърновци се появиха. В 88-ата минута рикошет след центриране от ъглов удар позволи на Даниел Младенов да стреля от вратарското поле, а Петков беше последна преграда. В първата минута от продължението ветеранът на вратата отрази мощен диагонален шут на Милчо Ангелов, за да се стигне секунди по-късно до ситуацията, в която изравняването почти се случи.

Тогава бранителите в бели екипи позволиха на Милчо Ангелов да остави изсипаната топка в пределите на наказателното поле. Томбак и Влади Узунов си попречиха един на друг, а това отвори коридор за стрелба пред Румен Руменов. Халфът се справи отлично със задачата само за да види как Петков плонжира и с една ръка отклонява топката дотолкова, че тя да срещне десния стълб.

Реваншът е на 23 май във Велико Търново.

СЛАВИЯ – ЕТЪР 1:0 (първи мач)

1:0 Георги Йомов 45+1'

Славия (4-2-3-1): Георги Петков – Ертан Томбак, Милен Гамаков, Давид Муньос, Димитър Велковски – Славчо Шоколаров (64' - Дарко Тасевски), Янис Карабельов /к/ - Георги Йомов (90+2' - Димитър Стоянов), Владислав Узунов, Радослав Кирилов (85' - Преслав Петров) – Цветелин Чунчуков;

Старши треньор: Златомир Загорчич

Етър (4-2-3-1): Христо Иванов – Здравко Илиев, Венцислав Василев /к/, Пламен Гълъбов, Крум Стоянов – Яни Пехливанов, Аласана Мане (79' - Милчо Ангелов) – Даниел Младенов, Румен Руменов, Велко Батрович (79' - Иван Стоянов) – Флорент Боджадж;

Старши треньор: Красимир Балъков

Стадион: „Славия” (София)

Главен съдия: Георги Иванов