Красимир Балъков се е посветил на своята кауза „Етър Велико Търново”. Главният мениджър на клуба се чувства у дома си, част от едно голямо семейство, за което работи неуморно. Краси Балъков даде обширно интервю за предаването „Домът на футбола” по DIEMA SPORT, в което разкри защо се е върнал в България, както и за визията си за футбола.

Специалистът не скри, че е имал предложения от ЦСКА, както и от чужбина, но засега остава верен на Етър Велико Търново, защото вече вижда прогреса.

„Много съм доволен, че успяхме да вземем добри попълнения. На фона на добрия колектив, който показваме, постоянство, воля и желание, вече имаме и добри резултати. Искам да похваля всички, които участваха в това, да възродим малко търновския футбол, защото от тук са излезли много футболисти. Една от причините да се прибера е тази – да поставим основата в този клуб. За мен обаче е важно да има спортно-техническо развитие и да има постоянство”, започна Краси Балъков.

„В чужбина се започва с инфраструктурата, а тук трябва първо да покажеш, че можеш да печелиш, а след това идват другите неща. Тук още не сме се интегрирали в Европа, трябва ни помощ малко. Дано скоро влезем в пътя, по който спортът трябва да съществува. Ние знам как се получава, но понякога е по-лесно и по-повърхностно, да си караме по нашия начин. Трябва много неща да се променят в България, за да се промени и футболът. Когато отборът е в Първа лига, е много важно да побеждава, за да привлече хора, които да помагат. Ние много неща сме започнали да правим. Видя се много добре, че отборът направи това, което трябва, за да остане в елита. Сега показваме лице, което също много ме радва. Защото расте нещо, и спортно-технически расте отборът. Има напредък и индраструктурно – опитваме се да направим терени. Крачка по крачка търсим мястото си в елита.”

„Ние българите сме големи индивидуалисти, но колектив правим много трудно. А когато направим колектив, и големите сили се прегъват пред нас – показахме го на Световното първенство през 1994 година. Мисля, че футболът стана по-интересен в момента – сега конкуренцията за върха е по-сериозна, клубовете взеха горе-долу добри футболисти, има борба, желание. Не са само Левски, ЦСКА и Лудогорец. Жалкото е, че идват много малко хора на стадионите”, коментира още Балъков.

„Във футбола е нормално да има лек спад, особено ако 6 години си бил само на върха. Не бих казал, че е по-слаб отборът. Има конкуренция, дали тази конкуренция ще издържи цял сезон, ще видим. Мисля, че първенството ще бъде много интересно. Трудно може да се каже, дали Левски и ЦСКА ще бъдат реални конкуренти за титлата. Времето ще покаже какво ще стане по върховете. Първенството ще бъде много по-интересно.”

„Винаги внимавам какво казвам, защото имам морална отговорност какво говоря. Има хора, които не се замислят какво казват. Аз се замислям, но винаги се опитвам да изказвам това, което чувствам. В България сме свикнали винаги да бъдем на полюсите.”

„Велико Търново е градът, който ме е създал поне на 80% като футболист, минал съм през много добри треньори, които никога няма да забравя. Затова не съм се замислял какво ще получавам, а идвам веднага. Имаше перспектива да отида в Спортинг, на други места. Това са нормални неща във футбола. Но ако си заслужаваше, сигурно щях да бъда там. Но когато поема някакъв ангажимент, гледам да го докарам до край. Аз съм част от това семейство. За мен е напълно нормално, каквото мога да дам за това семейство”, коментира още главният мениджър на Етър.

„Петър Хубчев е един голям специалист. Когато бях мениджър на Черноморец му се обадих и го привлякохме да води втория отбор само с млади футболисти и той стигна до финал за Купата на България. Мисля, че имам някакъв пръст, за връщането на Петър Хубчев. Радвам се, че в момента има успехи. Много добре си е избрал треньорския щаб, пожелавам му да има късмет, защото ще му трябва. А късметът идва, когато работиш, видяхме го в последните мачове на националния отбор. Иска ми се да кажа на феновете да не се отдръпват от футбола, да бъдат на стадиона. Нека бъдем всички заедно. Само заедно можем да оправим клубния футбол и в националния отбор. В България намираме кусурите на всеки, който тръгне да прави нещо ново. Ние имаме кадърни български треньори, но на тях им се дават по-малки шансове от чужденци, които идват тук. Но и това е нормално. Темата за треньорите-чужденци не ми харесва много. Качеството е важно, дали хората имат компетентност да водят отбори. Всичко е въпрос на философия. Получавали са се нещата и при български треньори.”

„Пауло Аутуори го познавам още от Португалия, той е невероятен човек и треньор. Аз съм много малък треньор, за да му правя на него анализи. Идва тук, бразилец, в тази джунгла и искаме да оправи всичко”, каза още Краси Балъков.