Седмица преди финала за Купата на България срещу Ботев Пд, другият пловдивски отбор Локомотив започва участието си в плейофите за седмото място в Първа лига. Момчетата на Бруно Акрапович се изправят срещу коравия Етър, с който имат сметки за уреждане.

Срещата е днес от 19:30 часа, като нея ще можете да следите в GONG.BG, да гледате по DIEMA SPORT и по DIEMA XTRA.

Великотърновци определено ще са настроени реваншистки към този съперник, защото двата тима се срещнаха по-рано през април на 1/4-финал за Купата на България, но "железничарите" продължиха напред и разклатиха сезона на съперника си.

Иначе Локомотив стигна до тази фаза на шампионата, след като завърши втори в Група Б на втората осмица, докато Етър остана лидер в Група А.

След два двубоя помежду си двата тима ще определят съперника на един измежду Ботев Враца и Славия в директния спор за седмото място. И този възел трябва да се разплете още тази седмица.

Новините за Локомотив Пд са свързани с наказанието на Момчил Цветанов, който продължава да е аут. Но Акрапович ще може да използва след наказания Игор Банович и Анте Аралица.

С напредването на сезона все по-важни стават новините и за договорите на играчите. А на "Лаута" се очаква договорите на Асен Георгиев, Банович, Буна, Везалов и Пиргов да бъдат подновени след края на кампанията.

В Етър сега обстановката е по-динамична от обичайното спокойствие. И причината е, че се очаква треньорът на "болярите" Красимир Балъков, да поеме националния отбор на България след края на сезона.

Бала заслужи тази чест със страхотната си работа начело на родния си отбор, като се очаква да довърши сезона, да се опита да докара "виолетовите" до Европа и после да се концентрира върху националите.

Иначе Балъков изпозлва социалните мрежи да отправи призив към феновете да подкрепят тима в тези два мача. Очаква се те да му отвърнат подобаващо, доволни от цялостното представяне на тима.

Преди няколко дни Христо Иванов, Даниел Младенов и Иван Петков подновиха своите договори с Етър, което доказва, че Балъков работи с перспектива, дори и да не остане повече на работа във Велико Търново.

Интересно нещо сочи и статистиката. Тя показва, че Етър няма победа в 25-те си гостувания на "Лаута".

Любопитни факти преди срещата:

Локо Пд

- през миналия сезон игра отново в баражите за 7-10 място, където отстрани Славия на полуфиналите с 3:1 и 3:0, но загуби финала за 7-ото място срещу Черно море след 1:2 и 2:2 след продължения. През 2016/17 г. пък бе част от Топ 6

- Анте Аралица не игра в нито един от мачовете на пловдивчани в плейофната им група, във всеки един от тях участие взе единствено Бирсент Карагарен

- Илко Пиргов допусна голове във вратата си във всеки от петте мача от плейофната фаза, в които взе участие, за последно локомотивци опазиха мрежата си суха в последния кръг от редовния сезон – при 3:0 като гости на Витоша на 17 март т.г.

Етър

- досега няма победа в 25-те си визити на „Лаута”, но в последното си гостуване направи 0:0 на 30 септември 2018 г., с което прекъсна черната си серия от 10 поредни загуби в Пловдив, започнала с 0:1 на 27 септември 1991 г.

- наред с Лудогорец и Локо Пд, е отборът, чиито футболисти все още не са си отбелязали нито един автогол през настоящия сезон. Останалите 11 тима в лигата имаха своите автоголмайстори

- Велко Батрович записа най-мнаго игрови минути за болярите в плейофната фаза - 466, само черногорецът и Милчо Ангелов играха във всеки от шестте срещи на великотърновци

Баланс

В Първа лига: 50 мача, 24 победи за Локо Пд, 11 равенства, 15 победи за Етър, голова разлика 85-68 за Локо Пд

Локо Пд като домакин: 25 мача, 21 победи за Локо Пд, 4 равенства, голова разлика 58-17 за Локо Пд