Ръководството на Етър Велико Търново излезе с декларация към спорните решения на съдийската бригда при гостуването на Берое (0:1).

Ето и текстът:

Уважаеми господа,

Обръщаме се към вас с настоящото Отворено писмо по повод на съдийството в мача между „Берое” и „Етър”, завършил 1:0. Решихме този път да бъде под тази форма, защото не смятаме, че внесена жалба срещу такса от 500 лв. ще донесе някаква компенсация на клуба след вече приключилия двубой.

„Етър” винаги се е стремил да играе качествен и коректен футбол. Играе добре в мачовете си, което е признато от цялата футболна общественост. Играе коректно и бе сред лидерите по най-малко получени картони през есенния полусезон и винаги се е стремил да демонстрира отношения на феърплей към противниковите отбори, съдии и всички участници в срещите.

Отново обаче бяхме ощетени в конкретни ситуации в мача „Берое” – „Етър”, които станаха достояние на всички, наблюдавали двубоя.

В 35-ата минута при резултат 0:0 нашият футболист Велко Батрович бе очевадно съборен в наказателното поле от Никита Баранов, но не последва сигнал за 11-метров наказателен удар. В 42-ата минута защитникът Венцислав Василев получи втори жълт и съответно червен картон в ситуация, в която пръв игра с топката и я изчисти с шпагат. Двете решения определено повлияха на изхода от срещата.

Във футболните среди се чуха мнения защо Батрович не е протестирал след нарушението срещу него, както и защо целият отбор на „Етър” не е реагирал срещу изгонването на Василев. Причината е проста – нашите футболисти са възпитавани в дух на коректност, на феърплей и уважение към противници и съдии на терена. Европейското поведение е нещо, което е налагано от нашия главен мениджър Красимир Балъков и се спазва от всички „виолетови”. Обиди, оспорвания, полемики и излишни нерви са в ущърб на футбола, който всички искаме да демонстрираме и към който се стремим.

Това обаче съвсем не означава, че не сме ощетени в ситуациите! Рядко си позволяваме да коментираме съдиите, но се набива в очи фактът, че сме ощетявани именно от топ реферите на България. „Етър” не реагира срещу конкретни имена в съдийството ни – имало е мачове, в които ръководството им е било безупречно, но има и такива, в които категорично твърдим, че сме ощетявани във възлови за изхода ситуации.

Проблемът е, че това рефлектира после върху футболисти, треньори, фенове и цялата общественост. В конкретния мач, в който публиката на двата отбора бе изключително толерантна, това доведе до скандирания от нашите фенове, които ни донесоха санкция от 1000 лв. Плюс още 1000 лв. за забавяне на мача заради екипировката ни. Очевидно тя е по-сериозен проблем за българския футбол от съдийството…

Призоваваме всички отново към феърплей – и съдии, и футболисти, и общественост. Това е модел, към който „Етър” се стреми и така ще бъде занапред. Само това ще направи футбола ни настина качествен, конкурентноспособен и празник на честната игра, какъвто трябва да бъде!

Етър Велико Търново