Дунав Русе грабна ценни три точки, с които изпревари Етър в група Б от втората осмица в Първа лига. Русенци постигнаха втора поредна победа, след като се наложиха с 1:0  над "болярите" в мача от 31-ия кръг първенството. Васил Шопов реализира скъпоценното попадение за домакините в 25-ата минута на срещата. 

Както е известно, след края на срещите от втората осмица третият от Група Б ще се изправи срещу четвъртия в Група А, който е Витоша Бистрица. Дунав изпревари с 1 точка Етър и вече е трети в класирането с актив от 28 точки. При така стеклите се обстоятелства се очертава тимът на Малин Орачев да се изправи срещу бистричани. Остава да се изиграе само още един кръг във Втората осмица, след който ще се изяснят всички въпросителни.

"Десетката" на Дунав узурпира шампанското

Дватата тима влязоха доста предпазливо в срещата. От 15-ата минута нататък обаче русенци поеха юздите и натиснаха съперника.

В 21-ата минута Васил Шопов центрира в наказателното поле от фаул, Петър Патев обаче не успя да насочи добре топката с глава и тя излезе в аут. 

Три минути по-късно Бранимир Костадинов центрира в наказателното поле, но Васил Шопов и Юлиян Ненов останаха под топката.

Няколко секунди след това Васил Шопов се разписа във вратата на великотърновци. Венцислав Василев се размина с центрирана топка в наказателното поле, Исмаил Иса само я чукна назад, след което Шопов стреля, топката рикошира в Димо Атанасов и влезе в мрежата на Гргич.

„Болярите” се мобилизираха в търсене на изравнителното попадени в последвалите минути. В 43-ата минута Даниел Младенов опита да се разпише по актрактивен начин във вратата на русенци. Той пробва да мушне топката в мрежата на Луков със странична ножица, но ударът му бе слаб и не затрудни стража на домакините. 

В добавената минута на редовните 45 Насим Зитуни се измъкна добре от защитата на Етър и шутира от границата на наказателното поле, но топката премина встрани от вратата.

Втората част започна с две опасни положения на сметката на русенци, но и двата пъти Бранимир Костадинов не успя да удвои. В 52-ата минута нападателят на „драконите” стреля отблизо след корнер, но не нацели вратата.

Две секунди по-късно Божидар Васев намери по отличен начин Костадинов в наказателното поле, но той отново би встрани от целта.

Десетина минути по-късно ролите се смениха и великотърновьи изпуснаха две много добри положения.

В 65-ата минута влезлият като резерва Ерик Почански проби отляво по фланга и центрира към Иван Петков в наказателното поле, който засече отблизо с глава. Мартин Луков с блестяща намеса изби в корнер. 

След изпълнения ъглов удар топката попадна в Никола Колев, който от дистанция изпрати куршум към вратата на Луков. Стражът на великотърновци се разтегна максимално, за да изчисти, но не се наложи намесата му, тъй като топката премина над гредата. 

В 76-ата минута Мухамаду Н'Диайе бе забравен от защитниците на Етър в наказателното поле. Юлиян Ненов центрира отляво и намери на отлична позиция съотборника си, който отблизо не успя да прати с глава топката в мрежата на Гргич. 

Десет минути по-късно се откри най-добрата възможност пред Етър за втората част, но великотърновци не съумяха да се възползват и да изравнят резултата. След центриране на Георги Пашов в наказателното поле, Даниел Младенов се промуши между защитниците на Дунав и успя да отклони с рамо, но топката премина на сантиметри от вратата.  

В следващия кръг Дунав гостува на Септември, а Етър приема Локомотив Пловдив. 

Дунав: 1. Мартин Луков, 14. Божидар Васев, 16. Мартин Ковачев, 4. Петър Патев, 83. Христо Попадийн, 31. Красимир Станоев, 17. Насим Зитуни, 94. Юлиян Ненов, 10. Васил Шопов, 77. Бранимир Костадинов, 9. Исмаил Иса

Старши треньор: М. Орачев

Етър: 12. Денис Гргич, 6. Георги Пашов, 21. Венцислав Василев, 16. Пламен Гълъбов, 30. Димо Атанасов, 20. Яни Пехливанов, 8. Румен Руменов, 22. Никола Колев, 11. Даниел Младенов, 10. Велко Батрович, 9. Иван Петков

Старши треньор: К. Балъков

Съдия: Петър Костадинов

Стадион: Градски, Русе