Ботев сложи подобаващ край на мачовете си от есенния полусезон в Първа лига. "Жълто-черните" надделяха в домакинството си на Етър с 3:0, като изковаха успеха си още преди почивката. 

Тогава Серкан Юсеин и Дуде Ндонгала вкараха невероятни попадения и въпреки изгонването на Юсеин малко след втория гол на тима му, нямаха проблеми да удържат успеха и да сложат край на серията си от равенства до момента. 

След подновяването на играта Цветомир Панов направи 3:0, а Иван Скерлев от "болярите" беше изгонен, за да завършат и двата тима с еднакъв състав. Тези ситуации обаче не повлияха на крайния победител и трите точки останаха в Коматево. 

Цветомир Панов стана "Играч на мача" в битката между Ботев и Етър

Играчът на мача Панов: Сигурни сме за Топ 6

Генчев: Най-слабият ни мач, разочарован съм от целия отбор

Киров: Надявам се да сме мобилизирани срещу Литекс

Мачът започна перфектно със ситуации и пред двете врати. Първият шанс беше за великотърновци в 4-та минута, когато една изчистена топка попадна на крака на Йордан Апостолов и той от воле от границата на наказателното поле прати топката под гредата, но Иван Чворович изби с една ръка. 

Малко след това дойде и ответният удар на Ботев. И какъв само беше той. В 7-та минута се стигна до разбъркване в наказателното поле на Етър и тогава Пламен Димов отклони за Серкан Юсеин точно на границата на наказателното поле. Ударът на халфа от воле се заби неспасяемо в левия ъгъл на Христо Иванов с "капещ лист" за 1:0. 

"Канарчетата" продължиха да играят по-активно и да отправят удари от дистанция чрез Тодор Неделев и Дуде Ндонгала. Но този път късметът и най-вече мерникът им изневери и до попадение не се стигна. 

Бившият играч на Ботев Иван Стоянов опита няколко атаки за Етър, но без успех. Центриранията му също бяха под всякаква критика. В 22-та минута отново Ндонгала опита да затрудни вратаря на "болярите", но топката мина на сантиметри встрани от вратата. 

Така се стигна до 26-та минута, когато опитите на бившия играч на Славия да се разпише дадоха резултат. Тогава той направи самостоятелен пробив отдясно и от границата на наказателното поле прати толкова техничен и точен удар в далечния ъгъл, който препарира за втори път Иванов - 2:0. 

Само две минути по-късно уж сигурният успех на Ботев получи един удар. Тогава Серкан Юсеин спъна Чавдар Ивайлов и съвсем заслужено получи втори жълт картон. Така интригата се върна. 

Етър погледна по-смело напред, но опасните удари бяха към неговата врата. Те бяха от Тодор Неделев на три пъти, но без успех. Великотърновци можеха да получат дузпа в 44-та минута, когато Цветомир Панов събори Никола Колев и останаха съмнения, че това се е случило в наказателното поле. Реферът обаче извади нарушението извън пеналтерията. 

В крайна сметка Иван Стоянов стреля отчайващо от тази позиция и в крайна сметка почивката дойде с два чисти гола аванс за домакините. Това обаче не ги спря през второто полувреме. 

Въпреки няколко опасни атаки в полза на Етър в началото на частта, радостта беше за пловдивчани в 50-та минута. Тогава резултатът стана 3:0, а автор на попадението беше Цветомир Панов. Той напредна по десния фланг, никой не го пресрещна и в крайна сметка изпрати истински снаряд в далечната греда, за да препарира за трети път Иванов. 

Последва спад на темпото и по-лежерна игра от домакините, които бяха осигурили победата си. Етър пък беше крайно безидеен и така и не успяваше да стигне до чиста позиция в тези минути, въпреки че беше с човек повече, макар и не за дълго. 

В 58-та минута Иван Скерлев от състава на търновци получи втори жълт картон за препречване спрямо Тодор Неделев и в крайна сметка двата тима приключиха мача с еднаква бройка играчи на терена. 

В 64-та минута домакините можеха да направят погрома за съперника още по-голям. Тогава бразилска комбинация между Густаво Афонсо и Фелипе Бризола позволи на Фернандо Виана да се озове на стрелкова позиция от вратарското поле, но изстрелът му беше избит от защитник в последния момент. 

В тези минути темпото на двубоя спадна драстично, защото в него интрига нямаше никаква. Все пак инициативата беше за домакините, но освен няколко далечни удара на Тодор Неделев, не се случи нещо друго запомнящо се. 

Едва в 79-та минута Фелипе Бризола отправи страхотен удар към вратата на Етър, но вратарят този път се намеси подобаващо и улови. В 82-та минута Стивън Петков вкара топката в мрежата след пас на бразилеца, но попадението му беше отменено заради очевидна засада. 

В крайна сметка повече попадения в този мач не паднаха и "канарчетата" поднесоха подранил коледен подарък на феновете си с тази хубава победа. Мачовете за тях тази година приключват във вторник с битката с Литекс от 1/4-финалите за Купата на България. На тази фаза се класира и Етър, който в сряда играе със Славия и ще търси реванш пред феновете си. 

Ето и съставите на двата отбора: 

Ботев: Иван Чворович, Пламен Димов, Радослав Терзиев, Цветомир Панов, Йордан Минев, Лъчезар Балтанов, Серкан Юсеин, Тодор Неделев, Густаво Афонсо, Дуде Ндонгала, Фернандо Виана;

Резерви: Даниел Кайзер, Крум Стоянов, Лазар Марин, Фелипе Бризола, Стивън Петков, Алваро Юлиано, Тони Тасев;

Етър: Христо Иванов, Иван Скерлев, Александър Ем. Александров, Никола Колев, Пламен Гълъбов, Йордан Апостолов, Чавдар Ивайлов, Димо Атанасов, Иван Вълчанов, Иван Стоянов, Самб Бадара;

Резерви: Цветомир Цанков, Румен Руменов, Яни Пехливанов, Джихат Кямил, Тодор Колев, Цветомир Тодоров, Иван Петков.