Старши треньорът на Етър Велико Търново Красимир Балъков прие съвсем спокойно поражението на своя тим с 0:1 от Левски в баража за Лига Европа. Това се яви последния мач на специалиста начело на „болярите”, а оттук нататък той заяви, че приоритет ще бъде бързото превключване към новата му роля на национален селекционер.

Като треньор на България Балъков ще направи своя дебют на 7 юни в Злин срещу Чехия в квалификациите за Евро 2020. Три дни по-късно приемаме Косово на Националния стадион „Васил Левски”.

„Разбира се, че сезонът беше успешен за Етър. И преди последния мач го казах. Щеше да бъде много хубаво, ако бяхме имали повече късмет днес. Той беше на страната на Левски. Мачът беше равностоен – борба по целия терен. Ние се опитахме да избягаме от пресата, която Левски опитваше да налага. През първото полувреме по-малко ни се получи. За жалост двама опитни футболисти като Живко Миланов и Божинов ни наказаха по типичния начин: без кой знае какви ситуации и с опита си. Едно перфектно центриране и влизане, което доведе до гол”, каза Балъков пред DIEMA SPORT.

„След като се обърне каруцата, винаги могат да се търсят други причини. Наистина Флорент Боджадж е един от много важните състезатели за нас. Той задържа много добре топката в предни позиции и така дава шанс на останалите ни бързи футболисти да се включат и да играят. Милчо Ангелов нямаше ден днес, той се опита, но не стана така, както ни се искаше. Все пак така е във футбола.”

„Първо трябва да превключа много бързо на вълна „национален отбор”, защото няма никакво време. Ще се опита по най-бързия начин да предам на футболистите това, което искаме да играят. Малко е времето, изключително малко. Много проблеми имаме с контузени хора, с хора, които няма да играят. Ние затова сме там – да ги мотивираме, да ги вдигнем и да използваме малките си шансове.”

„Ще излизаме всеки мач за победа, ще опитаме да вкараме самочувствие. Ще искаме не просто да не допускаме голове, а и да вкарваме. Ще се опитам да го предам това на играчите. Ако имаме късмет в мача срещу Чехия да вземем нещо, самочувствието само ще дойде.”

„Аз съм казал много неща на нашата публика. Те са великолепни. От първия ми мач тук до последния ни подкрепяха невероятно. Постигнахме нещо много хубаво за великотърновския футбол. Сега трябва да продължим по тази линия. Ние нямаме голям бюджет като другите отбори.”

„Всеки един българин иска да се класираме на Европейското. Не трябва да  бягаме от нашата реалност – 15 години не сме се класирали на голям форум. Трябва да оправим малко самочувствието и заряда на отбора. Не, че преди не е имало, но идват непостоянни изяви и те пречат за класиране.”

„Големите очаквания вървят с моето име, не е нещо ново. Хората са добронамерени, това е окей, макар че е нормално да има и позитивни, и негативни хора. Напълно нормално е, докато не покажем една добра игра, хората да ни подкрепят изцяло. Надявам се още в първия мач да покажем една хубава игра, едно добро лице, за да привлечем повече фенове”, завърши легендата на българския футбол.