Наставникът на Етър Красимир Балъков коментира представянето на клуба през сезона. Целта пред легендата на българския футбол беше да запази елитния статут на великотърновския клуб и той съумя да го постигне. Той беше гост в предаването "Домът на футбола" в ефира на DIEMA SPORT.

"Твърди и ясни решения взехме в началото. Направихме добра подготовка през зимата, добра селекция, широка селекция с 21-22 футболисти, добри футболисти, шансът с тези 6 мача, които имахме нямаше как ни позволят да влезем в първата шестица, и беше важно да подготвим играчите за баражните фази. В Санкт Гален в Швейцария бях в такава ситуация, бях само треньор, над мен беше само президентът на клуба, имахме организация, в самите договори с футболистите, имаше играчи, които са имали клаузи, че ако отборът изпадне те ще станат свободни агенти, в една борба за оцеляване трябва да имаш добър колектив, широка и дълга пейка", коментира Балъков.

"Застанах начело на Етър и заради инфраструктурата, която е в недобро състояние, направихме срещи, търсят се решения за ДЮШ, в школата има около 250 деца, искаме да им създадем условия, за да може да има футболисти в бъдеще. Целият ни клуб представлява може би 5 човека без треньорското ръководство, хората работиха с огромно сърце, бързо се адаптираха, искам да кажа едно голямо Благодаря, за всички хора в клуба, Александър Нанков, Общината, която правеше, каквото можеше, кметът на град Дряново, който ни даде база на която да тренираме, успех се постига когато всички се обединят, за да може да бъдем по-силни. Организация и дисциплина - да, но като структура и потенциал сме далеч от нещата, трябва да се създаде основа, която да не пада, хората се радват, посрещнаха ни на трибуните над 200 души, сега в края се събираха около 2500-3000 души", коментира наставникът на Етър.

"Опираше до финанси, точното и коректното плащане на футболистите беше важно, случи се. Всичко което е обещано като заплати се плаща, във футбола няма само заплати, има и други разходи, в един момент се получават суми, които не са много приятни, има текущи разходи, има и разходи за лагери, като не се плащат на време, в един момент тежат. Търсим изход, начин по-който да се стабилизира клуба да има реален бюджет, за да продължим като клуб в Първа лига", каза още Балъков.

"Имахме най-ниският бюджет, трябват ни около 1 - 1,5 милиона лева, за да функционира клубът нормално, това е основата, за да надграждаме, говоря не само за първия отбор, но и за ДЮШ, за да има спокойствие тази е сумата, най-добре 2 милиона, за да осигури стабилност на клуба", каза още Балъков.

"Оставането ми във Велико Търново няма нищо общо, с това, което дискутираме, сърцето ми е във Велико Търново, дори да не съм там, ще помагам с каквото мога, въпросът е да се финансира клубът, за да може да има едно спокойствие", добави наставникът на "виолетовите".

"До 60-годишна възраст искам да се занимавам с треньорството, а след това може да заема и друга функция, но засега не мисля за нея".

"Не съм разговарял с Гриша Ганчев, ние с господин Ганчев се познаваме, ако той някой ден иска да говори с мен, ще ми се обади и ще говорим, нямали сме такава среща, искам медиите да спрат да спекулират с темата ЦСКА, защото те си имат треньор в лицето на Христо Янев, който аз много уважавам", каза още Балъков по темата ЦСКА.

"Имам си договор с Етър, който не е продължен, но по обясними причини не съм го продължил, имаме време да дискутираме неща и да достигнем към някакъв консенсус".

"Ако някой клуб се интересува от моята компетенция, от моята личност, той ще ми завърти телефон ще направим разговори, ще се разбере техните виждания и моята философия и ще се разбере, в момента съм треньор на Етър Велико Търново. Всичко зависи от кой отбор и какви са неговите изисквания", коментира още Балъков.

"Ролята е комфортна, но всичко зависи от отбора. В Етър, отборът който съм в момента е с 5 човека. Всеки клуб си има отдели, в които всеки трябва да си гледа работата"

"Черноморец беше проект като Лудогорец, имахме петгодишна концепция, която беше направена с мисъл и разум, и ако не беше спряно финансирането щяхме да постигнем нещата. В Ловеч имах задачата да обигравам един млад и талантлив отбор, докато бях там имахме добри резултати. В Етър съм взел 5 футболисти, с които съм бил в Ловеч, познаваме се, те помогнаха. В Литекс нямах проблеми да работа с млади и качествени футболисти, ако се говори за ЦСКА там трябва да се работи много бързо и да се правят резултати. Работил съм в Хайдук Сплит, клуб като ЦСКА, да не кажа и по-голям, справихме се. В клубове като ЦСКА, Левски, Лудогорец трябва да си подготвен на топ ниво", коментира още наставникът на Етър.

"Чувствам се добре, в отбора на ветераните можем да блестим още.

"На върха борбата е още по-жестока спрямо отборите, които са по-надолу в класирането. Там борбата е жестока, важна е тактическата подготовка, в челото ЦСКА опита да се конкурира с Лудогорец, което е добре за футбола.

Нека съдиите бъдат чисти пред собствената си съвест, ако искаме да оправим българския футбол нека бъде чисто и коректно, човешки грешки се правят, но има и нечовешки грешки. Първият сезон имаше грешки в ущърб на Етър, през втория сезон с мен имаше една-две, съдиите трябва да бъдат концентрирани и добре подготвени. Не съм баба Ванга, но мога да дам съвет на съдиите, да са чисти пред съвестта си, когато е човешка грешка се прощава. Имаше грешки, ако българският футбол се нуждае от мен, аз съм готов да помогна с каквото мога.

"Аз съм германски възпитаник и Германия е моят фаворит, но със сигурност ще има изненади, както ние през 1994 година", заяви Балъков по повод неговия фаворит на предстоящото Световно първенство в Русия през юни.