Новият старши треньор на Етър Александър Томаш даде интервю за предаването "Домът на футбола" по DIEMA SPORT. Родният специалист даде подробности за ситуацита във великотърновския клуб и какво го е накарало да застане начело на "болярите". 

Томаш коментира и темата за националния отбор, както и евентуалното спиране на футбола в България, което по-рано днес стана ясно, че няма да се случи.


Ситуацията в Етър:  

„Няма смисъл да се оправдаваме и трябва да запретваме ръкави. Предизвикателството е доста сериозно за мен е моя екип. Всяка точка е важна за нас. Ще се опитаме по всякакъв начин да се подсилим. Не е тайна, че не можем да се надиграваме. Това е ще като училище за мен. Искам да издигна спортно-технически отбора, но трябва да се съобразя с потенциала, който имам“.

Мнението на Димитър Бербатов, когато е разбрал, че Томаш ще поеме Етър:

„Каза ми, че съм достатъчно луд, за да приема. Каза, че е смело решение от наша страна. Аз вярвам, въпреки трудностите, че аз и момчетата ще успеем, ще изненадаме. Самите момчета се подценяват, както и футболната общественост“.  

Какво го е подтикнало да застане начело на "виолетовите"?

„Много малко клубове мотат да ти гарантират време. Работил съм в клубове, където не се е получавало. Важно е да имаш време, но е водещо. Ако беше така нямаше да се съглася. Надявам се обществеността да тръгне да помага. За голям футбол трябват много пари. Идеята е да обединим сили, да сме заедно. Аз ще направя нужното, за да бъда разбран. Държа на дисциплината, което е ключово“.

„Етър е в ситуация, които много малко колеги биха дошли. Приех го, защото можеш да научиш много неща. Винаги моят отбор е бил този който притежава топката, надиграва се, има бърза реакция след загуба на топката. Сега трябва това да се промени. Периода, в който не бяхме на работа с моя екип, беше поучителен. Добре е да погледнеш нещата отстрани. Не е грешка, това е плюс. Хората ни считат на 90%, че сме изпаднали, но аз вярвам, че ще успеем да спасим Етър.

За евентуалното спиране на футбола в България:

"Аз съм убеден, че ако хората, от които зависи, вземат решение, спортът е здраве. Няма да се стигне до спиране на първенството. Цяла в Европа е затворена, но футбол има. Трябва да спазваме мерките, но дали има карантина или не, аз съм от хотелската стая директно на терена“.

Имало ли е интерес от други отбори към него?

„Имах разговори, но не се стигна до моето назначение. Това е избор на собствениците. Може са искали да се докажа още“.

За националния отбор:

„Темата е дълга и обширна. Не само футболистите и треньорите виновни. От доста време е така. За мен имаме много добри млади футболисти. До 1, 2 години ще имаме силен национален отбор. Думата професионализъм е криво разбрана в България. Зависи от младите момчета, които имат потенциал“.

„Интерната, фейсбук, инстаграм – топ отборите имат огромни реклами. Младият футболист вижда този завършен продукт и после опитва сложни неща. Тези сложни неща не ни се отдават обаче. Простите неща са най-сложни за изпълнения“.

„Няма да има треньор, който да откаже. Не трябва да се отказа, независимо кой е. За да имаш поканата, не го решава ти. Решаваш само дали искаш да го приемеш или не“.  

Цялото интервю с Александър Томаш можете да видите във видеото.