Треньорът на Етър Светослав Петров говори пред официалния сайт след края на сезона. "Болярите" изпаднаха във Втора лига, но специалистът остава начело на отбора. 

– Г-н Петров, как приключва сезонът за „Етър“ по Ваша преценка?

– Приключваме минорно, няма как да е друго, след като сме изпаднали. Надявам се, че ще успеем да изградим отбор за догодина, който да изпълни целта – влизане веднага в Първа лига. И най вече – да играем по начина, по който играхме в последните мачове. Играхме много добре в последните пет срещи от плейофите с изключение на първото полувреме срещу „Берое“ и второто с „Хебър“. Лично аз нямам обяснение за това, в Пазарджик след почивката все едно излезе съвсем друг отбор. Приемам, че първият гол промени психологията на мача, но точно в такива моменти трябва да се покаже характер и да се излезе от моментната криза. Точно затова трябва сега да намерим футболисти с характер, а в тези, които имаме, да се възпитава характер, защото Втора лига има съвсем друга специфика.

– „Етър“ все пак, малко или много, повлия на битката за оставане на другите отбори…

– Аз и преди казах, че не мога да ставам съдник кой ще изпада. Играхме за себе си и за клуба, да покажем, че не влизаме в задкулисие. Точно затова съм много разочарован от второто полувреме срещу „Хебър“. Дано да успеем да си научим урока и да минимализираме грешките, които допускахме досега.

– Кога ще бъде официално обявено Вашето бъдеще в „Етър“?

– Всеки момент. То е въпрос само на детайли, не мисля, че има някаква драма. Ние от повече от месец работим по селекцията, разговаряме кои футболисти искаме да останат, какъв тип футболисти искаме да привлечем.

– Кои футболисти остават в „Етър“ към днешна дата?

– Георги Александров остава, Мартин Николов, Ангел Мартинов, Иван Василев, Принс, Дидис Пита, Ники Янков, Кольо Станев, Атанас Атанасов… Ще вземем на подготовка 7-8 юноши от школата и ще преценявам за тях в зависимост от това какво ще покажат.

– Ще бъде ли редуцирана бройката на чужденците?

– Със сигурност ще са по-малко. Освен двамата споменати, искаме да остане и Жан-Марк Тибуе. Карсела за съжаление се оказа със скъсани кръстни връзки и ще трябва да прави операция, за което много съжалявам, защото в последните мачове доказа, че е добър футболист.

– Феновете искат да бъдат налагани млади футболисти от школата. Това влиза ли в клубната политика занапред?

– Винаги съм казвал, че интеграцията на един млад футболист е дълъг процес. Няма как на 17-18 г. веднага да играе. Ето, Наско Атанасов е част от отбора още откакто аз съм станал тук треньор. Радослав Найденов също, едва сега навърши 17 години. Младите футболисти трябва да се „изтърпят“, надявам се, че и други ще покажат качества и характер и ще могат да се преборят за място в отбора. Със сигурност ще интегрираме млади момчета, още повече, че във Втора лига има изискване да играят. Имаме изготвен списък с директора на ДЮШ Стефан Ангелов кои футболисти да започнат подготовка с нас и вече зависи от тях. Има момчета с качества сред тях.

– Когато казвате, че ще търсите играчи с характер, какво имате предвид?

– Когато отборът играе добре и води в резултата е лесно да се играе. Въпросът е когато мачът не е в наша полза и трябва да се обърне психологията – точно в тези моменти ни трябват хора с характер, които да поведат останалите. За мен лидер не се става, или го имаш, или го нямаш, но трябва да се възпитава и да работим в тази посока.

– Споменахте спецификата на Втора лига, вероятно имате предвид, че равностойността и зарядът на мачовете ще са много по-големи?

– Със сигурност. В последния сезон до последно не се знаеше кой ще влезе, кой ще е на бараж, кой ще изпадне. Силите във Втора лига са изравнени, както и бюджетите на повечето клубове. Отборите са равностойни и всичко опира не толкова до качествата, колкото до желанието на футболистите и концентрацията им. Терените във втория ешелон не навсякъде са добри, там също е необходим характер.

– Каква е програмата за подготовка?

– В неделя разпуснахме отбора, очакваме точната дата на старта във Втора лига. Ако почваме заедно с Първа лига, подготовката на „Етър“ стартира на 12 юни. Ако е седмица по-късно, ще започнем на 19 юни. Имаме вече договорени 3-4 контроли, търсим съперници за още две. Работим по селекцията, имаме набелязани футболисти. Предстоят разговори, в които ще се разбере с кого от тях ще успеем да се договорим.