Треньорът на Етър Петко Петков сподели, че усилено се търси нападател. Той разкри, че не се наблюдават само българи за върха на атаката, а и чужденци. Наставникът на "болярите" говори пред клубния сайт за подготовката и целите на тима през новия сезон. Петков благодари и на кмета на Велико Търново Даниел Панов за помощта, която оказва на клуба.

– Г-н Петков, защо решихте да продължите да водите Етър и през новия сезон?

– С удоволствие продължавам работата си, чувствам се наистина специално в този клуб. На първо място, отговорност, която идва от традицията и историята на Етър, имената на големите футболисти, които за моя радост познавам и лично. Аз също съм от това поколение, което израстна с успехите на САЩ-94. Като добавим и именитите треньори, достатъчно е да споменем името на Георги Василев… Така че за мен е отговорност и чест да водя този отбор и наистина се радвам, че останахме в елита и ще продължа работата си тук. Втората причина са градът и феновете на отбора, които ни подкрепят във всеки мач – любовта им към отбора и играчите наистина задължават.

– Имаше ли момент на колебание дали да останете?

– В никакъв случай. Дори и в най-тежките моменти, когато по време на пандемията дойде кризата, напуснаха ни играчи, ударите, които получавахме отвсякъде. Но аз никога не съм бил страхлив и не съм бягал от отговорност и никога не си тръгвам в труден момент. Велико Търново е футболен град и за мен е чест да работя тук.

– Вие заявихте, че ще се борите текучеството в отбора да намалява…

– Моето желание е да запазваме основните си играчи. На Фло Боджадж предложихме нов договор, но той все още обмисля офертата. ЦСКА-София си прибра Тонислав Йорданов. Но в общи линии ограничихме отлива на играчи. Наложи се да вземем нови, търсим още за някои постове. Надявам се, че във всяко отношение ще успеем да развием отбора.

– Как се вписват новите имена?

– Пламен Крачунов е с много богата визитка, преди Локомотив София той игра в Полша, където нивото е доста високо. Има силни игри в ЦСКА, аз познавам отдавна неговите качества и характер. След напускането на централните бранители Дюлгеров и Станоев имахме нужда и веднага реагирахме с привличането на Крачунов и Мариян Иванов. Аз предпочитам да имаме повече българи в отбора, защото много по-лесно се адаптират в обстановката, знаят какво е Етър и какво е да играеш за този клуб.

– Как стоят нещата с Мариян Иванов?

– Направи вече тренировка и мач, разбрали сме се и остава само да парафираме договора.

– А Христофор Хубчев?

– Тренира по индивидуална програма. Станаха 6 месеца от операцията, навлиза все повече и се надявам в близките седмици да се включи успешно в отбора. Здравко Илиев също тренира индивидуално, доста напредна след контузията и се надявам от другата седмица да е на линия.

– Очертава се защитата да бъде най-сериозно комплектованата линия…

– Ние търсим варианти навсякъде. Наистина, след прекъсването защитата ни бе в доста пожарен вариант. Яни Пехливанов е халф, но се наложи да играе като защитник. Скерлев с ляв крак бе принуден да играе в дясната зона. Но всички се справиха добре и изиграхме добри мачове.

– Ще се търсят ли попълнения в офанзивен план?

– В момента работим по привличането на нападатели, имаме варианти да вземем и преотстъпени. Гледаме и чужденци. Атаката ни трябва да се засили, но важно е и да не допускаме грешки в селекцията.

– Няколко думи за другите нови Дани Пехливанов, Йосков и Михайлов?

– И тримата са вече част от отбора. Йосков и Михайлов са млади играчи с добри качества, с втория подписахме тригодишен договор, може да играе на няколко позиции. Дани Пехливанов го познавам отдавна, той имаше силен сезон в Септември, после беше в Дунав и Хебър. Има качества и може да се справи на две важни позиции, където нямаме алтернатива.

– Как протича подготовката, вече сте в третата седмица?

– Неслучайно бяхме първият отбор, който започна подготовка, тъй като по време на пандемията не можахме да направим такава. А насрочването на мачовете ни за най-горещите часове доведе и до тези травми на основни играчи. Сега ще го коригираме с повече работа за кондиция. Изиграхме три контроли и се представихме в тях по възходяща линия. С ЦСКА 1948 играхме равностойно, но загубихме, отмениха ни и доста спорно попадение, но резултатът не е важен. Със силния отбор на Берое бяхме напълно равностойни имахме шансове. А на терена в Ловеч не се играе никак лесно, но доминирахме през цялото време и спечелихме заслужено. Последната контрола е срещу Ботев Пловдив, също доста класни. Неслучайно избрахме силни противници.

– Вие споменахте, че очаквате с надежди Общото събрание, което трябва да избере нова клубна управа…

– Аз лично съм оптимист, ще влязат нови хора в Управителния съвет на клуба. Надявам се те да обичат Етър и всеки да работи с пълни сили за по-добри времена на клуба. Иска ми се всички хора от бизнеса да обединят усилията си и да работим заедно. Аз съм такъв тип човек – отворен съм да работя с всеки един, който е готов да помогне на Етър. При създаването на една по-стройна организация в самия клуб и по-добро управление, Етър ще се представя доста по-добре. Ще спре отливът да добри футболисти, ще се мисли в перспектива, ще се оправи работата на всички нива в клуба, школата ще заработи по-добре и ще дава кадри. Всичко това е свързано с един работещ Управителен съвет.

Моите адмирации към Община Велико Търново и към кмета Даниел Панов – това е човек, обърнат с лице към футбола. Приносът им за издръжката на Етър е много голям. Ние трябва да бъдем благодарни за това, защото много от кметовете в България като чуят за футбол, не само затварят вратата, но я залостват и с бюрото… Под предтекст, че има много трудности в социалната сфера. Тук във Велико Търново в лицето на Общината ние имаме съмишленици, защото футболът е социален феномен, а спортът е пример за младото поколение. Освен всичко Етър не е отбор на един човек, а на целия град. Затова искам на всеки, който иска да помага на клуба, вратата да му е отворена, да няма дрязги и противопоставяния.

– Под работещ Управителен съвет да разбираме ли хора, които ще помагат финансово?

– Разбира се – финансиране, организация, управление.

– Г-н Петков, в края няколко лични въпроса. Неотдавна станахте дядо, как се чувствате?

– Най-голямото щастие в личен план е когато твоите деца имат свои деца. Чувстваш се по-особено, с една дума – това е щастие, което пожелавам на всекиго!

– Остава ли Ви време да разгледате Велико Търново и как се чувствате тук?

– Моето семейство отдавна обича Велико Търново, идвали сме тук през много свободни уикенди. Познавам много добре града и съм обиколил всички забележителности. Тук наистина се чувствам прекрасно.

– Работил сте в екипа на много именити треньори, от кого сте научил най-много?

– Мога да кажа, че съм работил с всички по-известни треньори – Стоичков, Любо Пенев, Дерменджиев, Херо, Мъри Стоилов… От всеки съм научил по нещо, но според мен всеки един треньор трябва да има собствен стил на работа. Не трябва да копира никой, защото ситуациите във футбола са различни, отборите и играчите са различни и трябва собствен стил и адаптиране в обстановката. И в този смисъл аз се чувствам много добре в Етър!