Настоящият треньор на Локомотив София Красимир Балъков разкри, че един мокър печат е бил ключът към бъдещето му в Спортинг Лисабон.

Причината е, че именно печатът е бил взет с преговарящия екип от българска страна в Португалия, за да може да се подпише договорът на 24-годишния футболист в онези дни. Останалото е история… Паметни години за Краси Балъков в чужбина, които го превръщат в истинска звезда.

„След отварянето и Перестройката през 1989 година за мен беше ясно, че трябва да изляза в чужбина, за да се развия като футболист. Излезе тази възможност със Спортинг Лисабон, трябваше да тръгна по най-бързия начин. Жоро Василев, който е много добре запознат с този бизнес, каза на г-н Кръстев, тогава председател на Управителния съвет, тогава, че договорът ще трябва да го подпишем в България след това, а аз казах, на г-н Кръстев, че като отида в Португалия, ако ме харесат връщане назад няма“, сподели Краси Балъков.

Преговорите продължават три дни.

„Бат‘ Жоро искаше да получи Етър – около милион и нещо долара и два или три лагера за Етър. Стигна се до подписването на договор. Тогава им казах, че аз няма да се върна в България. Г-н Кръстев беше взел печата на клуба и изненадващо подписахме договора в Португалия. Ударихме печата на клуба. Всичко беше приключило. И трябваше да се обадим на Жоро Василев, че всичко е ОК. Тогава за първи път му се противопоставих, казах му, че искам да остана в Португалия, но той е много интелигентен и умен човек и не каза нищо“, добави Балъков за „Домът на футбола“ по DIEMA SPORT.

В Спортинг Лисабон Краси Балъков играе от 1991 до 1995 година. След това преминава в Щутгарт.