Отборът на Локомотив Пловдив се наложи с 3:0 над последния Етър в първи мач от 24-ия кръг на efbet Лига. Домакините взеха трите точки след попадения на Димитър Илиев,  Мичи Нтело и Ангел Лясков, като всички попадения дойдоха след почивката. От своя страна великотърновци инкасираха 19-о поражение от началото на кампанията и допълнително утежниха положението си в дъното на класирането.

Така „смърфовете” се завърнаха на победния път след двете поражения от Хебър и Крумовград в последните си два мача. Футболистите на Александър Томаш събраха актив от 44 точки и се изравниха в класирането с Левски четвъртата позиция, но „сините” са и с мач по-малко. Етър пък остава твърдо на дъното с едва десет точки в актива си.

start-photo.bg
88 снимки

Мачът очаквано започна с териториално предимство за домакините, които се опитаха да упражнят натиск в началните минути на срещата. Футболистите на Александър Томаш владееха топката в повече от игровото време, но в първите десетина минути „смърфовете” не успяха да затруднят противниковия страж.

Домакините продължиха да бъдат видимо по-настоятелния тим на терена, но не и да създават работа на Мартин Величков под рамката на вратата. От своя страна възпитаниците на Светослав Петров предимно се отбраняваха и предпочитаха да действат на контраатака. Нападенията на великотърновци обаче бяха твърде редки.

Първата реална голова възможност в мача дойде в 24-ата минута и бе на сметката на „виолетовите”. Кольо Станев успя да отнеме топката от бранител на домакините и да пробие по дясното крило. След като навлезе дълбоко в наказателното поле, Станев видя непокрития Ивайло Димитров около топката на дузпата и му подаде. Нападателят стреля без подготовка, но не успя да направи добър контакт с топката и да я прати към вратата.

Точно след половин час игра дойде и първият сериозен шанс за домакините.След поредния ъглов удар пред вратата на Етър, топката бе центрирана в наказателното поле, където отбраната на „виолетовите” не успя да изчисти добре. Играч на „смърфовете” стигна до топката и я прати към Бабакар Дион, който бе оставен сам на дъгата на пеналта. Дион не се поколеба нито за миг дали да стреля, но късметът му обърна гръб. Коженото кълбо прехвърли вратаря на гостите, но спря в напречната греда.

В заключителните минути на първото полувреме Кольо Станев получи топката на границата на наказателното поле, където бе оставен абсолютно сам. Крилото на гости обаче не понечи да стреля веднага и сгреши. Станев се засуети и бранител на домакините успя да го блокира.

Ситуацията на терена не се промени особено след почивката. Домакините продължиха да бъдат по-активния тим на терена и да търсят повече гола. В 57-ата минута гостите имаха претенции за дузпа, след като Тодор Павлов откровено игра с ръка след центриране отляво, но главният рефер не видя умисъл в действията на бранителя.

Веднага след тази ситуация, „смърфовете” стигнаха до страхотен шанс. Евандро получи отляво и центрира много добре в пеналта, където Дион стреля с глава, но Мартин Величков парира, а след това бранител изчисти топката.

Още в следващата си атака, Локомотив успя да поведе в резултата. Нтело бе изведен по левия фланг, напредна няколко крачки и пусна успореден на голлинията пас към Димитър Илиев. Капитанът на домакините засече топката и я прати в мрежата за 1:0.

Всичко в двубоя бе решено в 78-ата минута, когато новото попълнение Мичи Нтело реализира второто си попадение с екипа на „смърфовете”. Бабакар Дион получи на лявото крило и прати топката в наказателното поле, където Нтело овладя, финтира вратаря на гостите и на празна врата удвои преднината на домакините.

Дълбоко в добавеното време на „Лаута” Ангел Лясков оформи крайния резултат. Той проби между двама бранители на Етър отляво, навлезе в наказателното поле и с мощен шут по диагонала не остави шансове на вратаря на гостите за 3:0.

FT ЛОКОМОТИВ ПД – ЕТЪР 3:0

1:0 Илиев 60', 2:0 Нтело 78', 3:0 Лясков 90'+4

efbet Лига, 24-ти кръг

Стадион: „Локомотив”, Пловдив

Рефер: Венцислав Митрев, София

Локомотив Пловдив: 81 Кристиан Томов, 44 Ангел Лясков, 91 Хорхе Сегура, 12 Ефе Али, 5 Тодор Павлов, 16 Кристиян Пешов, 17 Мартин Райнов, 21 Евандро, 14 Димитър Илиев, 7 Бабакар Дион, 9 Мичи Мбала

Резерви: 23 Динко Хоркаш, 4 Мартин Паскалев, 20 Милош Петрович, 6 Христо Иванов, 22 Ивайло Иванов, 11 Петър Андреев, 10 Йоан Баи

Старши треньор: Александър Томаш

Етър: 22 Мартин Величков, 94 Жан-Марк Тибоуе, 15 Георги Ангелов, 4 Георги Александров, 5 Килиян Жан Саид Гюсъм, 7 Кольо Станев, 8 Моран Абдиел, 23 Мосес Енокела Кандидус, 28 Николай Янков, 18 Йоахим Гонзалес, 14 Ивайло Димитров

Резерви: 12 Кристиян Секулич, 33 Луис Мина, 25 Крум Стоянов, 77 Мартин Николов, 10 Ловре Кнежевич, 17 Атанас Атанасов, 20 Радослав Найденов, 13 Дидис Пита, 9 Иван Василев

Старши треньор: Светослав Петров