Ботев Пловдив спечели битката срещу Етър Велико Търново, след като го надви с 1:0 и ще спори с Черно море в елиминациите от efbet Лига за място в последния мач, даващ право на участие в европейските клубни турнири. Антонио Вутов през първото полувреме (28’) донесе успеха на „канарчетата”, като не може да не се акцентира върху отпора на Етър Велико Търново. Въпреки него, то „болярите” завършиха мача с 9 човека. След 79 минути игра Яни Пехливанов получи втори жълт картон, след като спря опасен набег на Джонатан Перейра от Ботев, а в три преди края Божидар Кацаров от гостите си изпроси абсурден жълт картон, опитвайки се да „забави” изпълнение на домакините при свободен удар малко след средата на терена.

27 снимки

Първата по-сериозна опасност в срещата дойде след 12 минути игра. Тогава Янко Георгиев трябваше да прави спасяване след засичане на топката от корнер на Яни Пехливанов. Той отигра центриране от корнер на Антон Огнянов от корнер, но стражът на Ботев се справи добре и улови. След 27 минути игра дойде добра възможност за Етър. Антон Огнянов получи отляво и центрира по земя за Милчо Ангелов, но добро маркиране на Иван Бандаловски осуети Ангелов да отправи удар към вратата на "канарчетата".

Миг по-късно домакините откриха резултата, след като груба грешка на Етър доведе до гол за домакините. При изнасянето на топката от Етър кълбото бе откраднато пред наказателното поле на "болярите". Там овладя Вутов, който си нагласи да стреля с левия крак и запрати топката в долния ляв ъгъл на Господинов, за да открие резултата.

До края на полувремето сериозно опасности пред двете врати не се стигна, ако изключим само една в 44-ата минута. Тогава капитанът на домакините Тодор Неделев подаде вляво в наказателното поле за Бурбано. Той стреля към вратата на Етър, но Господинов улови топката. В 68-ата минута гостите вкараха гол, който бе отменен. Янко Георгиев подаде към Ничев, а Боджадж атакува бранителя на Ботев. Той прати топката към Ангелов след единоборството, който пък прати топката във вратата на домакините, а при повторенията стана ясно, че голът правилно е отменен.

В 79-ата минута гостите останаха да доиграят мача с 10 човека. Бранителят на Етър Яни Пехливанов задържа Джонатан Перейра, след като беше последен в отбраната на "болярите", макар този път да останаха дискусии в решенията на съдията Георги Иванов и правотата за решението

Три минути преди края Етър остана с 9 души. тогава втори жълт картон за Божидар Кацаров. Играчът на Етър постъпи безумно в тази ситуация и съвсем логично бе изгонен от рефера Иванов, след като попречи да бъде изпълнен свободен удар. В добавеното време на срещата Ботев организира брилянтна атака. Тодор Неделев получи подаване вляво, а той прати диагонално подаване за Станислав Шопов. Вдясно той бе дублиран от Филип Филипов, но младият атакуващ играч на домакините напредна към дъгата и стреля силно. Господинов изби, топката срещна гредата и излезе в корнер.

Секунди по-късно пък Станислав Шопов центрира топката отдясно към Бурбано, който не успя да засече топката в опразнената врата на Етър. Това бе и последният по-интересен момент в мача, като Ботев ще играе срещу Черно море във Варна в спор за седмото място в долната "осмица" на родната efbet Лига.


Ботев Пловдив – Арда 1:0

1:0 Антонио Вутов (28')

Стадион: „Футболен комплекс Ботев 1912”, Пловдив

Рефер: Георги Иванов

Ботев Пловдив: Янко Георгиев – Филип Филипов, Станислав Работов, Иван Бандаловски, Лазар Марин, Джонатан Перейра, Костадин Ничев, Тодор Неделев, Станислав Шопов, Фабио Бурбано, Антонио Вутов

Старши треньор: Ферарио Спасов

Арда: Анатоли Господинов – Антон Огнянов, Божидар Кацаров, Георги Купенов, Иван Скерлев, Кольо Станев, Педро Лагоа, Тонислав Йорданов, Флорент Боджадж, Яни Пехливанов

Старши треньор: Николай Киров