Етър Велико Търново стана първият български отбор, който се включва в благотворителна инициатива в памет на жертвите в училището Санди Хук в САЩ. На 14 декември миналата година 26 души (20 ученици и 6 учители) бяха застреляни в него, а трагедиятта потресе целия свят.

От университета Quinnipiac, който е разположен само на 30 минути от Санди Хук  стартираха  аукцион на фланелки с № 26, подарени от футболни отбори от целия свят. Парите от аукциона ще бъдат използвани за стипендии в памет на загиналите.

Инициативата бе представена по NBC на 25 февруари т.г. и веднага намери широк отзвук по цял свят. Аукционът стартира утре и ще продължи един месец, като началната цена на екипите е 26 долара, но реалната им оценъчна цена е $ 260. След края организаторите от университетския тим, носещ името Bobcats, смятат да продължат традицията, като такива фланелки ще се предлагат на всеки 14 декември.

В Bobcats очакваха да получат повече от сто фланелки, като техният брой само до този момент вече е 87 и непрекъснато расте.

Списъкът на клубовете и играчите, които се отзоваха, наистина е впечатляващ. Редом с най-големите клубове от САЩ като Чикаго Файър, Ню Инглънд, Космос и т.н. Организаторите получават фланелки с № 26 с автографите на Манчестър Юнайтед, Байерн, Ливърпул, Астън Вила, Интер (Милано), Арсенал, Селтик, Динамо Загреб, националните отбори на Хърватска, Дания, Япония, САЩ... Специални свои фланелки с лични автографи изпратиха звезди като Лео Меси и Ван Нистелрой.

Първият български тим, който се присъедини към благородната кауза и изпрати свой екип с № 26, е този на Етър. Инициативата дойде от великотърновеца Милен Николов, който живее в САЩ и е треньор във ФК Принстън (Ню Джърси). Той работи в академията на клуба, чийто главен треньор е българинът Стоян Пумпалов от Бургас, а сред наставниците е и бившият играч на Етър Веселин Маринов. Последният бе футболист на „виолетовите” през периода 1992-94 г., след което замина за САЩ, където работи и досега.

От Етър - 1924 реагираха светкавично на молбата. Виолетов екип бе разписан от всички играчи на тима начело с капитана Красен Трифонов и треньора Сердар Даят. Най-отгоре на екипа над подписите на футболистите, е българският трикольор. Днес на стадион „Ивайло” представителят на клуба Стефан Атанасов предаде екипа на Лазар Николов – бащата на Милен Николов, който още утре изпраща фланелката за Принстън.