- Г- н Даят, какви са първите ви впечатления от отбора преди дебютния ви мач срещу Ботев Враца?

- В момента наблюдавам всички детайли и си правя изводи, това е динамичен процес. Виждам, че футболистите са мотивирани и искат да играят, но те трябва да се борят. Някои детайли не успяхме да отработим, защото времето е кратко. През седмицата акцентирахме върху три момента от играта и ще имаме успех, ако успеем да ги приложим на практика в предстоящите мачове. Искам по- бързо превключване между двете фази, владеене на топката и компактност. Отборът има потенциал и нашата работа е да го разкрием.

- Не е ли проблем това постоянно движение на футболисти в отбора? Луис Едуардо разтрогна, подписахте с нови двама през последните дни.

- Това е философия на клуба, както и на други в България. В момента аз работа с това, което имам на разположение. Ако имам 25 играчи, ще тренирам с тях. За мен няма значение дали някой е бразилец или африканец, важно е да разбира какво се случва на терена и да знае какво да прави.

- Как намирате функционалното състояние на играчите?

- Не е най-доброто... Убеден съм, че можем да играем добър футбол 60- 65 минути, но после 30 минути трябва да се борим. За мен е важно много бързо да превключваме от защита в атака и да се опитваме да пресираме. Проблемът е, че в последните минути, когато отпаднем физически, това ще е трудно. За три дни няма как да подобря кондицията, трябва време, както и за техниката и тактиката. Всички ще видите след три седмици промяна в поведението на играчите.

- Ако бъдат картотекирани, какъв е шансът още за събота да попаднат в групата новите попълнения Азрак Махамат и Яшар Такак?

- Махамат за момента може да играе 15 минути, той знае, че още не е в оптимално състояние. Ако го хвърля в мача, след 30 минути вече няма да ни е полезен. За нас е по-добре да го подготвим и да го пуснем тогава, по-добре е да е свеж и да ни помага в последните минути. Затова ще го ползвам постепенно, докато стигне до цял мач.

- Привлякохте Яшар Такак без изпитателен срок. Познавате ли го?

- Да, лично го познавам и знам на какво е способен. Яшар е момче, което е готово да даде всичко за отбора. Личен приятел съм с неговия бивш треньор във Витес и имам гаранции, че ще ни свърши работа. Той е много добре подготвен тактически, което е типично за холандската школа. Това е момче, което ще направи всичко за отбора.

- Има ли контузени, които няма да са в състояние да играят?

- Някои имат проблеми, Тихомир Трифонов започна вчера да тренира, но с болка. Ще го наблюдаваме и целият екип ще решим дали да го ползваме. Групата определям в последния момент, това при мен зависи от конкретния мач, от тактиката. След две-три седмици ще имам повече яснота по основния състав от 12-13 футболисти.

- Появиха се информации за скандал около получаването на вашия треньорски лиценз...

- Няма никакъв скандал. Ще ви кажа как стоят нещата. Проведох 9-седмично обучение в Дуисбург и трябваше да изготвя доклад на тема „Адаптирането и интегрирането на чуждите футболисти".. Имах разговор с тогавашния старши треньор на тима и се опитах да му обясня моите виждания за това как чуждите футболисти се адаптират към футбола, защото аз 12 месеца работих по това в академията. Той ми отговори, че не съм треньор на този отбор и не съм заинтересован. Заявих му, че щом е така, аз ще си напиша моя рапорт до Немския футболен съюз, като обясних, че не мога да продължа обучението си там, защото не се разбирам добре с треньора. Футболният съюз ни извика двамата да обясним нещата и всичко бе изяснено. Така че скандал няма. Аз разбирам въпроса ви, но не мога да разбера какъв е проблемът за някои, че едно турско момче е треньор на Етър. Мога да им кажа само едно - аз съм добър треньор и затова съм тук. Ние имаме същата култура и ми е ясно какво става, не сме в Германия или Англия. Аз съм тук, защото мога да отговоря на всички ваши въпроси и това е мое задължение, нямам проблем да го правя.

- Кои български думи вече научихте?

- Добро утро, добър ден, как си, добре, лошо, играй бързо... Ако имате каквито и да е въпроси, аз съм отворен за отговор.

- Имате ли представа от съперника в събона Ботев Враца?

- Да, знам нещо. Започнах от вчера да ги проучвам. Знам, че промениха целия си отбор, че имат трима опитни играчи от миналата година, за конкретни постове. Ще видим всички в събота.