Една от перлите в зимната селекция на Етър Велико Търново Жерсон Рибейро разкри пред Гонг, че се познава с Мичел Бургзорг, с когото са играели в холандския Алмер Сити, а също така и с новата звезда в Левски Гари Родригес. Той смята, че Етър ще се спаси от изпадане.

Защо избра да приемеш офертата на Етър?

Получих офертата от Етър, която бе доста интересна за мен. В крайна сметка реших, че е време да направя нова крачка в моята кариера и да се изправя пред това ново предизвикателство. Преди това съм играл само в Холандия, така че това е нещо ново и интересно за мен.

В Алмер си играл с Мичел Бургзорг. Познавате ли се и поддържаш ли връзка с него?

Да, говорих с него преди мача на Лудогорец с Берое. Той ми разказа доста за българския футбол. Знам, че той играе в Лудогорец, който в момента е първи в класирането. Той ми разказа доста за българския футбол и за живота тук.

Какво е първото ти впечатление за България?

България е доста интересна страна. Не съм видял все още много неща, така че не мога да кажа нищо повече.

Каква е разликата между българския и холандския футбол?

Мисля, че холандският футбол е по-добре организиран. Смятам, че това е най-голямата разлика. Първото ми впечатление е, че в българското първенство отборите много залагат на единоборствата, докато в холандския шампионат се играе по-свободен футбол, по-бърз и техничен.

Познаваш ли се с Гари Родригес? Двамата сте играли в Холандия, а сте родени в Кабо Верде.

Да, познавам се с Гари. Той играеше в Дордрехт, но не съм говорил с него.

Каква е твоята цел? Какво искаш да постигнеш с Етър?

Моят договор с Етър е само за шест месеца. Надявам се да играя повече, да помогна на отбора да се спаси от изпадане. Нашата основна цел е да останем в лигата. След края на сезона ще видим какво ще стане.

Ти си юноша на Фейенорд. Разкажи повече за престоя ти там и как продължи след това кариерата ти?

Да, кариерата ми започна от детско-юношеската школа на Фейенорд. След това подписах тригодишен професионален договор с първия тим. През този период от време клубът разполагаше с доста финансови средства и не се разчиташе много на футболистите от школата. Аз се подготвях с първия състав на Фейенорд, тренирах и взимах участия в контролите, но нямам официален мач за отбора. Сега Фейенорд залага много на играчи от школата, но преди беше различно. Фейенорд ме даде първо под наем на Дордрехт, а след това имах период под наем в Екселсиор Ротердам, където играех редовно. Договорът ми с Фейенорд изтече и подписах двугодишен контракт с Екселсиор. Играх в Ередивизие, а след това изпаднахме във втора дивизия. Една година играх под наем във Фортуна Ситард, а след това в Алмер Сити. В началото на тази година договорът ми с Екселсиор изтече и приех офертата на Етър.

Знаеш ли защо Етър играе в Сливен, а не във Велико Търново?

Да, знам, че стадионът във Велико Търново е в ремонт и затова се подготвяме и играем в Сливен.

Как намираш работата със Сердар Даят?

Той е добър треньор. Лесно се работи с него. Той иска да играем по начин, който ми допада на мен.

Пречи ли ви това, че постоянно сте в лагерна обстановка?

Да, това не ни се отразява много добре. Това е малко стресиращо. Всеки от нас обаче има отделен апартамент в хотела, в който се намираме. Ние обаче не сме деца, така че не е толкова страшно.